Fogászati lézer – nagyobb hatékonyság

Lézeres kezelés a fogászatban

A lézerfény használata a fogászatban fiatal, alig 30 éves technológia, így még rengeteg potenciál van benne, de már most az egyik legkedveltebb technológia a páciensek és fogorvosok körében. Lássuk, mi mindenre jó, és miért ajánljuk mi is a QualyDent Fogászatban.

Nagyobb hatékonyság

A lézeres fogászati kezelések alkalmazásával az eddigi hagyományos eljárásokhoz viszonyítva gyorsabban, a legtöbb esetben kevesebb fájdalommal végezhetőek el a kezelések. A fogászati lézer előnyeit a fogmegmentő, a szépségfogászati, esztétikai és a szájsebészeti beavatkozások terén egyaránt hasznosítani tudjuk.

Nincs fájdalom, nincs injekció, nincs vérzés

A lézeres kezelések a legtöbb esetben fájdalommentesek, sok esetben még érzéstelenítő injekció használata sem szükséges.

A lézeres fogászati kezelések legfontosabb előnyei

 • Lágyszövet kezelésekor kevesebb a vérzés, gyorsabban és szebben gyógyul a kezelt terület, a gyulladás lehetőségét és a gyógyulási időt is minimalizálva.
 • Szájsebészeti műtétek közben vérzés csökkentő hatású, precíziós sebészetet tesz lehetővé
 • Gyökérkezelés alkalmával – A lézersugár foggyökérbe juttatva elpusztítja a gyökércsatornában lévő baktériumokat.
 • Fogágybetegség esetén, gyulladás és a fog megmentése érdekében is alkalmazható
 • Elősegíti az afta, herpesz, nyálkahártya fekély, nyálkahártya gyulladás gyors gyógyulását, kialakulásuk gyakoriságát csökkenti
 • A kezelések utáni gyógyulási időt akár felére csökkentheti
 • A soft lézer kezelés kiemelkedően alkalmas baktériumok elpusztítására, bizonyos szöveti területeken alkalmazva.
 • Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő, sebgyógyulást elősegítő és biostimulatív hatású
 • Szépészeti eljárásokra, fogfehérítésre kiválóan alkalmas

A fogászati lézer kiemelt alkalmazási területei

 •   Endodoncia / gyökérkezelések
 •   Parodontológia / fogágybetegségek kezelése
 •   Implantológia
 •   Szájsebészeti beavatkozások
 •   Általános fogászati alkalmazás, gyulladáscsökkentés, biostimulatív hatás.
 •   Szépészeti eljárások

Hogyan működik a Biolase Epic 10 lézer?

Különleges fizikai tulajdonságai miatt a soft lézer sugár az élő szövetekben biostimulációs, sebgyógyulást gyorsító, gyulladáscsökkentő hatást hoz létre, azonban a magyar nyelvben „soft”-nak fordítanak minden olyan berendezést, ami nem keményszöveti (csont) megmunkálásra hivatott. Tekintve az alábbiakban bemutatott változatos felhasználási területeket, rendelőnkben a Biolase EpicX diódalézer berendezést használjuk.

A  lézerkezelés egyik legfőbb előnye, hogy kiemelkedően segíti a sebgyógyulást, gyors hámosodást eredményez, teljesen fájdalommentes, így érzéstelenítő nélkül alkalmazható. Kiegészítő terápiaként használható nagyobb szájsebészeti műtéteknél, akár implantátum beültetés során is, azonban fontos, hogy alkalmazását gondos klinikai vizsgálat és pontos diagnózis előzze meg. A modern technikának köszönhetően a lézersugaras kezelés rejtettebb, nehezebben hozzáférhető területeken is könnyen alkalmazható. A nagyobb beavatkozások után minimálisra mérsékeli a fájdalommal, duzzanattal és esetlegesen táplálkozási nehézséggel járó tüneteket és csökkenti a szövődmények kialakulásának lehetőségét. A kezelés jótékony hatásaként a szájsebészeti beavatkozások után rövidíti a gyógyulási időt, segíti a sebgyógyulást. A lézer terápia legtöbb esetben az alap, hagyományos gyógymódok mellett kiegészítő kezelésként alkalmazható, de bizonyos esetekben önállóan is kellő eredmény érhető el vele.

Kinek ajánljuk kifejezetten a lézerterápiát:

 • Cukorbetegeknek, mivel a cukorbetegséggel járó lassabb sebgyógyulás mérsékelhető.
 • Kismamáknak, hogy az injekció elhagyásával minél kevesebb „idegen” anyag kerüljön a szervezetbe.
 • Gyermekeknek és felnőtteknek, akik nem szeretik vagy félnek az injekciótól.
 • Minden olyan páciensünknek aki szeretné, hogy minél gyorsabban, a fájdalmat és a gyulladást elkerülve gyógyuljon a fogászati beavatkozás helye.

A lézer gyógyító hatása a fogínytasakok kezelésére.

A nagyteljesítményű lézer segítségével és egy speciális szál alkalmazásával a fogínytasakok legmélyebb részére is könnyűszerrel eljuttathatók a lézersugarak, így elpusztíthatók a tasakok mélyebb részein elszaporodott baktériumok is. A lézerrel kitisztított-kezelt tasakokban megszűnik a gyulladás, így az íny a fog körül újra feszessé és egészségessé válik. A lézer továbbá biostimulációs jótékony hatással is bír. Az ínygyulladás megszűntetésével a káros baktériumok csontbontó hatása is megállítható, a megmaradt szövetek regenerálódnak így megelőzhető a fogak elvesztése. A lézer a csontsejteket is stimulálja, ezért megindul a csontfelépülés, több osteoblast keletkezik (csont felépítő sejt), mint csontlebontó sejt (osteoclast). A lézeres terápia teljesen fájdalommentes, így érzéstelenítő injekció használata se szükséges.

Fogínysorvadás kezelése soft lézerrel

A fogínygyulladás megszűntetésére általában elegendő kezelésnek bizonyul a professzionális fogkő eltávolítás. Amennyiben ez a gyulladás már kezdeti vagy magasabb szintű fogínysorvadás jeleit is mutatja, feltétlen szükséges a fogtisztításon kívüli speciális fogászati kezelés is. A fogínysorvadás kezelésére alkalmazható legmodernebb technika a fogászati lézer. A lézerterápia megkezdése előtt minden esetben szükséges egy professzionális fogkőeltávolítás és parodontologiai kürettálás elvégzése, majd a lézer segítségével megszüntethetőek a gyulladt szövetek, mely után a lézer biostimulációs hatásának segítségével megkezdődik az íny regenerációja is. A nagy energiájú lézersugár a terápia során jól pozicionálható, így az ínytasakok legmélyére eljuttatva azok regenerálódnak. A lézeres kezelés minden esetben fájdalommentes, így az injekció is elkerülhető.

Lézer alkalmazása gyökérkezelés során

Az általános gyökérkezelési lépések mellett lézer alkalmazásával a komplikáltabb esetekben a nehezen elérhető gyökércsatorna is elérhető és tisztítható, lezárhatók a dentintubulusok, így a lézer használata a gyökérkezelés sikerességét is nagy mértékben növeli, amellett, hogy teljesen fájdalommentes. Gyulladáscsökkentő hatása miatt kiváló kezelést nyújthat gyökércsúcsi elváltozások, ciszták kezelésénél, megelőzésénél is. A lézerkezelés pulpotomia végzésénél is hatékony, ugyanis a hagyományos pulpa eltávolítást követően a pulpa maradványait a lézer eredményesen képes eltávolítani. Hasonlóan alkalmazható gyökérkezelés során gangréna csírátlanításra is.

Előny a páciensek részére:

   Fokozott hatékonyságú gyökércsatorna csíramentesítés

•   Rövidebb kezelési idő, köszönhetően a lézersugár csirátlanításban kimutatható hatékonyságának.

Meglazult fogak kezelése lézerrel

Amennyiben a meglazult fogakat még tartja egészséges csontszövet, eredményesen alkalmazható lézerterápia, a meglazult fogak stabilitásának javításában, majd rendszeres kontroll alatt tartva az állapot fenntartásában.

Lézer használata fogfehérítéshez

A fogászati lézer fogfehérítés során is alkalmazható, elszíneződött gyökérkezelt (nem élő) fogak esetében, a fogakra felvitt speciális fehérítő anyag aktiválásához. Lézer használatával a kezelési idő lerövidül és akár 3-4 árnyalattal is fehérebbé válhat a kezelt fog.

Egyéb szájfájdalmak kezelése

Lézer fájdalomcsillapító hatása előnyös különböző szájfájdalmak kezelésekor is, melyeket pl. Egy-egy rossz fogsor, éles fogak harapása, vagy akár egy fogpiszkáló okozta traumás sérülések okoznak. Lézerkezelés hatására a fájdalom már az első alkalom után mérséklődik, 1-2 nap alatt pedig a tünetek is megszűnnek.

Ha szeretne korszerű, lézeres fogászati kezelést igénybe venni,

keressen minket bizalommal