Ételek az egészséges fogakért

 

A rendszeres és megfelelő fogápolás nélkülözhetetlen fogaink épségének megőrzésében, azonban egyre több kutatási eredmény bizonyítja, hogy léteznek kifejezetten fogbarát élelmiszerek is. Ezek az egészséges ételek és italok ugyanis gátolják a fogszuvasodásért és a fogínybetegségekért felelős baktériumok működését, ezáltal hozzájárulnak a fogak egészségének megőrzéséhez – derült ki az Illinois-i Egyetem szakembereinek kutatásából. Lássuk, milyen ételt-italt érdemes fogyasztanunk, hogy megőrizzük fogaink egészségét.

Tea

Legyen szó akár zöld, akár fekete teáról – a benne lévő jótékony polifenolok révén lassítja a fogszuvasodással összefüggésbe hozható baktériumok szaporodását. Célzott vizsgálatokból kiderült, hogy aki naponta tízszer legalább 1 percig fekete teával öblögette száját, annál jóval kevesebb dentális plakk alakult ki azokhoz képest, akik vízzel öblögettek. Ráadásul a már meglévő plakkok mérete és vastagsága is csökkent a teával történő öblögetés hatására. Korábbi kutatásukból tudjuk, hogy a tea segíthet a rossz lehelet legyőzésében is, mivel a polifenolok gátolják a kellemetlen szagok kialakulását eredményező baktériumok működését.

Bár a tea mindenképpen védi a fogak egészségét, esztétikai bosszúságot azért okozhat: főként a fekete tea komoly színező hatással bír, ezért az, aki fehér fogakra vágyik, ne vigye túlzásba a teafogyasztást. Ha azonban nem szeretne lemondani a teafogyasztás rendszeres élvezetéről, keressen minket és vegye igénybe fogfehérítési csomagjaink valamelyikét.

Áfonya

Az áfonyat rendszeres fogyasztása gátolja a plakkok képződését  a benne lévő polifenoloknak köszönhetően, így kisebb eséllyel alakul ki fogszuvasodás.

Nyers zöldségek, gyümölcsök

A fogak egészségmegőrzéséhez elengedhetetlen a rágás és a vele járó fokozott nyáltermelés, ezért érdemes rendszeresen nyers répát, retket, uborkát vagy almát rágcsálni.

Tejtermékek

A tej a víznél vagy az almaleveknél hatékonyabban csökkenti a cukros sütemények vagy gabonapelyhek fogyasztása után kialakult savas közeget a szájban. Ha szeretné semlegesíteni a csokoládé-, sütemény-, vagy gabonapehely elfogyasztását követően kialakult savas pH értéket a szájában, az étkezés után igyon meg egy pohár tejet, vagy fogyasszon natúr joghurtot fogai egészségéért (akkor is, ha utóbbihoz tejet adott).
Előbbieknél is hatékonyabb a száj egészséges pH-értékének helyreállításához a sajt  állítja ezt a General Dentistry szakfolyóiratban közzétett kutatás. Ezek szerint az étezések után elfogyasztott sajt már 10 perc alatt mérhetően javítja a szájüreg pH-ját, így lassítva a szervetlen anyagok kioldódását a fogakból, amely hosszabb távon a fogfelszín károsodásához vezet.

Fogbarát italok és a rágógumi

Szintén fogbarát választást jelentenek a cukormentes rágógumik és a fluoridtartalmú élelmiszerek – például fluoridos ásványvizek, izotóniás italok, gabonapelyhek. A cukormentes rágógumik, azok közül is főként a xilitet tartalmazó rágók segíthetnek a fogszuvasodás megelőzésében, mivel serkentik a nyálelválasztást és antibakteriális hatásúak.

 

 

Ha szeretne konzultációt kérni,

keresse dentálhigiénikusainkat bizalommal