Fogfájás? Kezeljük természetesen

A természet gyógyító ereje a fogakra

A fogfájásnál aligha lehet elképzelni rosszabb és elviselhetetlenebb fájdalmat, hiszen a fejen előforduló fájdalmak közül ez az egyik olyan megpróbáltatás, ami az egész testet és szellemet igénybe veszi.

Amikor fáj a fogunk, akkor a legkézenfekvőbb megoldás egy fogorvos felkeresése. De mi van akkor, ha egy külföldi út kapcsán vagy az éjszaka kellős közepén nincs módunk fogászatot keresni?

Íme, lássunk néhány népi gyógymódot az egyes fogászati problémák kezelésére.

A fog gyulladására számtalan gyógynövény használható, amelyekből főzet vagy gyógytea készíthető. Ilyen gyógynövény a kamilla, a levendula, zsálya vagy a borsmenta is. Belőlük önállóan is készíthetünk tea főzetet, de keverve is alkalmazható. Elkészítési módjuk minden esetben azonos. Egy teáskanálnyi gyógynövény őrleményt öntsünk le 2-2.5 dl forró vízzel, majd 2-3 percig állni hagyjuk, végül leszűrjük. Melegen vagy langyosan fogyasztjuk.

A fogfájás enyhítésére néhány hagyományos népi gyógymódot is alkalmazhatunk. Ezek inkább a népi hiedelem kategóriájába tartoznak, de megfigyeléseink szerint hatásos módszernek bizonyultak.

Az érintett testrész fájdalmának enyhítésére kiváló lehet a szegfűszeg. Ezen fűszernövény szétrágása vagy a fájós terület szegfűolajjal való bedörzsölése szintén csökkentheti a fájdalmat.

Elég közismert a fokhagymával való kezelés, mikor a gerezdek szétnyomása után az érintett terület bedörzsölésével csökkenthetjük a fájdalmat.

A pálinkával való öblögetés talán a legközismertebb kezelési módszer. Nemcsak fertőtlenít, hanem szinte elzsibbasztja az adott terület fájdalmas zónáit.

Természetesen, ha a tünetek csökkentek vagy el is múltak ne szalasszuk el fogorvosunk felkeresését, hiszen a fájdalom elnyomásával a fogban lezajlódó folyamatok nem szűnnek meg és a későbbiekben kiterjedtebb gyulladást okozhatnak.

Fogas kérdések

Számtalan kellemetlenségtől óvhatjuk meg fogainkat, ha néhány apró trükköt elsajátítunk, amivel megőrizhetjük fogaink egészségét.

Fontos a helyes technika

A helyes fogmosási technika elsajátítása nélkül a fogápolás nem lesz sikeres. Általánosan megállapíthatjuk, hogy a mechanikai tisztítás elsődleges fontosságú, amit egyszerű kézi vagy elektromos fogkefével is végrehajthatunk. Vizsgálatok alapján azonban megállapítást nyert, hogy az elektromos eszközökkel végzett fogtisztítás jóval hatékonyabb, mint hagyományos társaié.

Néhány egyszerű praktika a fogmosással kapcsolatban:

Naponta kétszer legalább 2 percet szánjunk fogmosásra.

Ne használjunk túl sok fogkrémet.

Ne sikáljuk erősen fogainkat, mert az erős nyomás hatására károsíthatjuk a fogzománcot.

A fogkefefej fele az ínyen, fele a fogon feküdjön és így haladjunk végig a fogak felületén.

Ne feledkezzünk meg a fogak belső felszíneiről sem.

Addig mossuk fogainkat, amíg nyelvünkkel végig simítva már nem érzünk érdes felületeket.

Étkezés után várjunk legalább 30 percet és csak utána mossunk fogat, hogy a szájban levő savak által felpuhult zománcot ne károsítsuk.

A száj normál PH értékét vizes öblögetéssel vagy cukormentes rágógumi használatával tudjuk hatékonyan helyre állítani.

A hosszú élet titka

Klinikai vizsgálatok azt igazolják, hogy az íny megbetegedése hatással van egész szervezetünkre. Az ínyben élő több milliárd baktérium gyulladás esetén elszaporodhat és károsíthatja a szívet, az agyat és az ereket. Ha tehát figyelünk fogaink egészségére, akár tovább is élhetünk.

Kerüljük a nassolást!

Étkezés után a szánk PH-ja savas kémhatású és ezt az állapotot körülbelül fél órán keresztül tartja meg. Ha egész nap csipegetünk, akkor a szánk akár 60 százalékkal savasabb lehet, mint ha rendszeres időközönként eszünk. A savas kémhatás növekedése azonban növeli a fogszuvasodás és az ínygyulladás veszélyét. Ezért érdemes odafigyelnünk, hogy naponta hányszor és mit eszünk. A fogak elsőszámú ellensége a cukor. Figyeljünk arra mennyi cukrozott ételt és savas italt fogyasztunk.

Nem lehet elég korán kezdeni

A fogak helyes ápolását már gyermekkorban el kell kezdeni, hogy a felnőttkori fogazat egészséges és ellenálló legyen. A tejfogak tisztítása éppen olyan fontos, mint a maradó fogazaté, hiszen a későbbi fogazat állapota a gyermekkorban elsajátított helyes szájhigiéniai szokások függ vénye. A játékos fogászati ellenőrzések a kicsiket is bevezetik a fogászati rendelő világába és így kevésbé lesz félelmetes számunkra az esetleges fogászati kezelés.

Ha fogfájása nem múlik, vagy szeretne konzultációt kérni,

keressen minket bizalommal