Fogvédő ételek
Mit együnk az ünnepek alatt, hogy megőrizzük fogaink épségét?
A szervezetünkbe kerülő ételek első állomása a szájüreg. Itt történik előzetes aprításuk és részleges emésztésük. A fogak egészségének megőrzése szempontjából több tényező mellett, fontos figyelnünk a táplálék minőségére is.
A fogszuvasodást a fogakon megtapadt ragacsos lepedék, az ebben megtelepedő baktériumok és a savas közeg együttese okozza. Ha a szájban levő PH érték 5,7 alá süllyed, a fogzománc sérülékenyebbé válik, és irreverzibilis folyamatok kezdődhetnek el. Ilyen kezdetleges elváltozás a zománcon levő fehér foltok, amik később szuvasodáshoz vezetnek.
Milyen ételek tapadnak meg a fogakon?
A szénhidrátok – cukor, keményítő – fogzománc károsító hatása közismert, de talán kevesen tudják, hogy fogszuvasodáshoz elsősorban azok az élelmiszerek vezetnek, amik hosszú ideig tapadnak a fogak felszínére. A magas cukor tartalmú ételek, ha kevés ideig tartózkodnak a szájban, nem okoznak elváltozásokat, azonban a tapadós élelmiszerek –kekszek, kenyerek – amik a fogak felszínén több órán keresztül jelen vannak, károsíthatják a zománcot.
Mi a helyzet a savas ételekkel?
A sav tartalmú élelmiszerek- citrus félék, szénsavas italok, savanyúságok- csökkentik a szájban lévő PH értéket, így rizikó faktorként jelentkeznek. Azonban fontos megemlíteni azt is, hogy ezek az ételek csak akkor okoznak maradandó elváltozásokat, ha hosszabb ideig tartózkodnak a szájban. Ezért káros a folyamatos nassolás, üdítő italok kortyolgatása vagy a cukros italt tartalmazó cumisüveg, ami egész napos traumát jelent a fogzománcnak.
Akkor mit tegyünk az ünnepek alatt? Nem ehetünk édességet?
De, természetesen fogyaszthatunk süteményeket, hiszen az ünnepi összejövetelek fő fogásai után a beigli, mézeskalács vagy a nagyi finom süteményei mindenkit elcsábítanak. Vannak azonban olyan ételek, amik segítenek kivédeni a PH érték csökkenését, vagy segítik a fogfelszín tisztítását.
Akkor lássuk, mik ezek a titkos ételek!
Sajt
A sajtok a száj egészséges PH értékének helyreállításában segítenek így étkezések után fogyasztva jelentősen csökkentik a fogszuvasodás kialakulásának veszélyét.
Tea
Akár zöld, akár fekete teáról legyen szó, a benne levő polifenolok lassítják a fogszuvasodásért felelős baktériumok szaporodását. Ha naponta pár percig teával öblögetünk, akkor csökkentjük a dentalis plakk kialakulását vagy a már meglévő plakkok vastagságát is.
Mazsola
Szintén a fogakat károsító baktériumok szaporodását csökkenti, azonban jótékony hatással van az íny betegségekre is, mivel az ínygyulladást okozó baktérium fajokat sem kíméli.
Áfonya
Hasonlóan a teához, szintén polifenolt tartalmaz, ami gátolja a lepedék képződését, így kisebb eséllyel alakul ki fogszuvasodás.
Tej
Csoki vagy torta fogyasztása után a tej a víznél hatékonyabban csökkenti a szájban kialakult savas közeget, ezért érdemes süti fogyasztás után egy pohár tejet meginni.
Nyers zöldség, gyümölcs
A rágás a mechanikai tisztító hatásán felül elősegíti a fokozott nyáltermelést is, így nyers répa vagy alma rágcsálásával hozzájárulunk az egészséges fogak megőrzéséhez.
Fogászati akciónk keretében az állapotfelmérés most teljesen ingyenes!
Jelentkezzen be most!