Fogvédő ételek

Mit együnk az ünnepek alatt, hogy megőrizzük fogaink épségét?

 

 

A szervezetünkbe kerülő ételek első állomása a szájüreg. Itt történik előzetes aprításuk és részleges emésztésük. A fogak egészségének megőrzése szempontjából több tényező mellett, fontos figyelnünk a táplálék minőségére is.

A fogszuvasodást a fogakon megtapadt ragacsos lepedék, az ebben megtelepedő baktériumok és a savas közeg együttese okozza. Ha a szájban levő PH érték 5,7 alá süllyed, a fogzománc sérülékenyebbé válik, és irreverzibilis folyamatok kezdődhetnek el. Ilyen kezdetleges elváltozás a zománcon levő fehér foltok, amik később szuvasodáshoz vezetnek.

Milyen ételek tapadnak meg a fogakon?

A szénhidrátok – cukor, keményítő – fogzománc károsító hatása közismert, de talán kevesen tudják, hogy fogszuvasodáshoz elsősorban azok az élelmiszerek vezetnek, amik hosszú ideig tapadnak a fogak felszínére. A magas cukor tartalmú ételek, ha kevés ideig tartózkodnak a szájban, nem okoznak elváltozásokat, azonban a tapadós élelmiszerek –kekszek, kenyerek – amik a fogak felszínén több órán keresztül jelen vannak, károsíthatják a zománcot.

Mi a helyzet a savas ételekkel?

A sav tartalmú élelmiszerek- citrus félék, szénsavas italok, savanyúságok- csökkentik a szájban lévő PH értéket, így rizikó faktorként jelentkeznek. Azonban fontos megemlíteni azt is, hogy ezek az ételek csak akkor okoznak maradandó elváltozásokat, ha hosszabb ideig tartózkodnak a szájban. Ezért káros a folyamatos nassolás, üdítő italok kortyolgatása vagy a cukros italt tartalmazó cumisüveg, ami egész napos traumát jelent a fogzománcnak.

Akkor mit tegyünk az ünnepek alatt? Nem ehetünk édességet?

De, természetesen fogyaszthatunk süteményeket, hiszen az ünnepi összejövetelek fő fogásai után a beigli, mézeskalács vagy a nagyi finom süteményei mindenkit elcsábítanak. Vannak azonban olyan ételek, amik segítenek kivédeni a PH érték csökkenését, vagy segítik a fogfelszín tisztítását.

 

Akkor lássuk, mik ezek a titkos ételek!

Sajt

A sajtok a száj egészséges PH értékének helyreállításában segítenek így étkezések után fogyasztva jelentősen csökkentik a fogszuvasodás kialakulásának veszélyét.

 

Tea

Akár zöld, akár fekete teáról legyen szó, a benne levő polifenolok lassítják a fogszuvasodásért felelős baktériumok szaporodását. Ha naponta pár percig teával öblögetünk, akkor csökkentjük a dentalis plakk kialakulását vagy a már meglévő plakkok vastagságát is.

 

 

Mazsola

Szintén a fogakat károsító baktériumok szaporodását csökkenti, azonban jótékony hatással van az íny betegségekre is, mivel az ínygyulladást okozó baktérium fajokat sem kíméli.

 

 

Áfonya

Hasonlóan a teához, szintén polifenolt tartalmaz, ami gátolja a lepedék képződését, így kisebb eséllyel alakul ki fogszuvasodás.

 

 

 

Tej

Csoki vagy torta fogyasztása után a tej a víznél hatékonyabban csökkenti a szájban kialakult savas közeget, ezért érdemes süti fogyasztás után egy pohár tejet meginni.

 

 

 

Nyers zöldség, gyümölcs

A rágás a mechanikai tisztító hatásán felül elősegíti a fokozott nyáltermelést is, így nyers répa vagy alma rágcsálásával hozzájárulunk az egészséges fogak megőrzéséhez.

Fogászati akciónk keretében az állapotfelmérés most teljesen ingyenes!

Jelentkezzen be most!

Az árakról itt tájékozódhat

Ha szeretne konzultációt kérni,

keresse dentálhigiénikusainkat bizalommal