Fogmosás helyesen – az elektromos fogkefe előnyei

 

A tiszta száj nemcsak esztétikus és egészséges. A legtöbb ember jól érzi magát fogmosás után, mert tudja, hogy felfrissült az ínye, üde a lehelete. A szép mosolyt az ápolt fogak teszik igazán vonzóvá. Ha belső kisugárzásunkat szeretnénk teljessé tenni, és persze érdekel az egészségünk, nem szabad elhanyagolni a fog- és szájápolást sem.

Az egészséges fogaknak három alapvető dologra mindenképpen szüksége van: a rendszeres, napi legalább kétszeri fogmosásra, a fogak közeinek rendszeres kitisztítására és a szintén rendszeres fogorvosi ellenőrzésre. Most a helyes fogmosás alapvető szabályairól szeretnénk pár szót ejteni.

A fogmosás nem játék

A fogmosás elsődleges célja annyi lerakódást eltávolítani fogakról és a fognyakról, amennyit csak lehetséges. A fogkrém ezt a feladatot legsikeresebben a fluor és a mikroszemcsék segítségével teljesíti.
Fogorvosok és szájhigiénikusok egybehangzó véleménye szerint a jó fogmosáshoz mindössze három dologra van szükség: megfelelő technikára, egy jó fogkefére és naponta kétszer három-négy percre. A helyes és alapos fogmosás az egészséges fogak és fogíny kulcsa. Éppen ezért a megfelelő eszközök használata szájhigiéniánk megtartásában döntő fontosságú.

Az elektromos fogkefe előnyei

A kereskedelemben kapható három elektromos fogkefe típus az újratölthető (köztük a szónikus), a hagyományos kézi, és az elemes.

Újratölthető elektromos fogkefe: Az újratölthető elektromos fogkefe a fali konnektorhoz csatlakoztatva tölthető újra. A fogkefefejet háromhavonta érdemes cserélni, míg a fogkefe nyelét megtartjuk. Az újratölthető elektromos fogkefék az általuk alkalmazott tisztító technológiában különböznek egymástól: van a rezgő-forgó (3D tisztító technológia) illetve a szónikus, azaz hanghullámmal működő típus.
Hagyományos kézi fogkefe: az elektromos fogkefével ellentétben a hagyományos kézi fogkefék azok a műanyag nyelű és különböző sörtemintázatú fogkefefejből álló alapszintű fogkefék. Ez a leggyakrabban használt fogkefefajta, működése nem igényel áramot.
Elemes fogkefe: azok számára, akik szeretik a hatékonyságot, de tartanak az elektromos fogkeféktől, valószínűleg az elemes fogkefék jelentik a megoldást. Az újratölthető elektromos fogkeféhez hasonlóan az elemes fogkeféket is gyakran elektromos fogkefének hívjuk, mivel ceruzaelemmel működnek. Míg kialakításukat tekintve hasonlítanak a kézi fogkefékhez, az elemes fogkefék rezgésük révén bizonyos szintű extra tisztítóhatást fejtenek ki.

Mi a Qualydent Fogászatban az elektromos fogkefe hatákonyságát tartjuk megfelelőnek, és ennek használatát javasoljuk pácienseiknek is. Egy jó elektromos fogkefe beszerzése mindig hosszú távú befektetést jelent fogaink számára, és hatékony használatával biztosítja a megfelelő szájhigéniét. Lássuk, miért tettük le voksunkat az elektromos fogkefe mellett:

 • Akár tízszeres teljesítményt érhetünk el a kézi fogmosáshoz képest, így mindenképp hatékonyabb, mint hagyományos társa.
 • Kényelmesebb a fogmosás, csupán a helyén kell tartanunk a fogkefét.
 • Gátolja a fogkő kialakulását.
 • Rezgő-forgó vagy hanghullámmal működő (szónikus) technológia
 • A legtöbb típusban van időmérő, így nem kell figyelnünk a fogmosási időre. Az időzítők segítenek betartani a kvadránsokként ajánlott fogmosási időt
 • Vizsgálatok szerint több időt tölt fogmosással az, aki elektromos fogkefét használ.
 • A nyomásérzékelő segít abban, hogy ne tegyünk kárt a fogzománcban, és ne nyomjuk olyan erősen az ínyünkhöz a készüléket.
 • a kisebb fejnek köszönhetően olyan területekre is elér és hatékonyan tisztít, ahova a hagyományos fogkefével kevésbé jutnánk el.
 • Számos tisztítási mód: érzékeny fogakra tisztítása, fehérítő fogmosás, és ínymasszírozás
 • A fogkefefej cseréjének esedékességét jelző digitális emlékeztető
 • A legtöbb elektromos fogkefe extra kényelmet biztosító jellemzőkkel is rendelkezik, mint például a fogkefefej- vagy fogkefetartó, fürdőszobapultra helyezhető tárolóegység és utazó töltő.
 • Egy fogkefenyéllel számos fogkefefej típus használható azért, hogy Ön a legszimpatikusabb sörtemintázatot választhassaAz elektromos fogkefe az alapos tisztítás mellett több fogkövet távolít el, így jó megoldás azoknak, akik szeretnek praktikus és hatékony módszereket alkalmazni az egész száj védelmére a káros baktériumokkal szemben. Az innovatív elektromos fogkefe már olyan fejjel rendelkezik, amely oszcilláló-körkörös és pulzáló mozgás kombinációjára épülő technológiát alkalmaz. Ez azt jelenti, hogy a fej jobbra-balra forog, miközben rányomódik a fogfelszínre. Ha elektromos fogkefével mossunk fogat, nem kell külön mozgást végeznünk, mindössze a fogainkra kell helyeznünk és végigvezetni a fogak mentén.

A nehezen megközelíthető helyeket is könnyen elérhetjük vele. Lényeges a fogkefe alakja, a fej mérete és a sörte típusa. A kis méretnek és a fogkefefejek széles választékának köszönhetően könnyebb elérni azokat a helyeket, amelyek a kézi fogkefékkel problémásak. A speciális puha sörtéjű fogkefefejjel jobban be lehet nyúlni a fogak közé is, kíméletes a fogínyhez, és nem okoz irritációt.

Szintén nagy előny, hogy állítható a fogmosási sebesség. A gyorsabb fogkefefejjel több baktérium távolítható el, megelőzve a lepedék lerakódását. A sebességet és a forgást is szabályozhatjuk, ami különösen jó, ha érzékenyek a fogaik és a fogínyük.

A fogkefefejek nagy választéka lehetővé teszi, hogy mindenki a számára tökéletes megoldást választhassa. Attól függően, hogy milyen fejet választunk, könnyen elérhetjük például a nehezen megközelíthető fogak közti réseket is. Kutatás bizonyítja, hogy az elektromos fogkefék csökkentik a fogkő lerakódást, és megelőzik az ínybetegségeket valamint az irritációt, miközben biztonságot nyújtanak a száj lágy szöveteinek is.

A fogmosási technika megváltoztatása

A megfelelő fogmosási technika a fogkefe típusától függően változik. A hagyományos kézi és az elemes fogkefék esetében teljességében vagy túlnyomó részben Ön végzi a súroló mozdulatokat, a fogkefét a fogak és az íny minden oldalán oda-vissza mozgatva. Ezzel szemben az újratölthető elektromos fogkefék elvégzik ezt Ön helyett és a fogkefét csak a fog és íny felületén kell vezetnie. A technika elsajátítása után a legtöbben könnyebbnek tartják az utóbbi fogmosási módot.

Többe kerül az elektromos fogkefe

Az újratölthető elektromos fogkefék jellemzően magasabb árkategóriát képviselnek, mint az elemes és a hagyományos kézi fogkefék, de némely típus már 5-6 ezer forinttól kapható. Fontos tudni azt, hogy az elektromos fogkefék számos egészségügyi előnnyel és funkcióval rendelkeznek. A szokványos kézi fogkefék a legolcsóbbak, és gyakran nemcsak egyesével, hanem csomagban is kaphatók. Az elemes fogkefék az átlagos kézi fogkeféknél csak 1-2 ezer forinttal kerülnek többe. Érdemes a hosszabb távú befektetést választani fogaink egészsége és a hatékonyabb tisztítás esetében, mert így komolyabb fogászati kezelésektől kímélhetjük meg magunkat.

 

Ha szeretne konzultációt kérni,

keressen minket bizalommal