Kismamák szájápolása

 

 

Terhesség alatt a kismama szervezete számos hormonális változáson megy keresztül, amely a szájüregre is kiterjed. Az íny vérzékenyebb, sérülékenyebb lesz, a visszatérő hányingerek miatt a fogmosások is kellemetlenné válhatnak, ezért egyre ritkábban és óvatosabban történik a fogak tisztítása. A fogmosási és táplálkozási szokások megváltozása miatt egyre fokozódik a fogakon a lepedék (dentalis plakk). Kialakul a terhességi gingivitis, ami kedvezőtlenül hathat a magzatra is. Kevésbé közismert, hogy a szájüregben elszaporodott baktériumok bejutva a véráramba koraszülést okozhatnak vagy az átlagosnál alacsonyabb súlyú gyermek születhet.

De mit tegyünk ilyenkor??

-Fontos, hogy első és harmadik trimeszterben ellenőriztessük a fogainkat. Ezek az ellenőrzések fájdalommentesek és megelőzhetjük vele a fogak romlását vagy elvesztését. Kérésére személyre szabott tanácsadáson vehet részt, melyen elsajátíthatja a helyes fogmosási technikát és a konzultáció segítségével változtathat táplálkozási szokásain.

– A szuvas fogakat minden esetben be kell tömni vagy állapottól függően gyökérkezelni, eltávolítani.

– Az első és harmadik trimeszterben ajánlott a szájhigiénés kezelés, ultrahangos fogkőeltávolítás, szükség esetén parodontológiai kezelés.

-A fogmosás alatt kialakuló hányingert fogkefe vagy fogkrém váltásával egyszerűen csökkenthetjük.

Tévhitek

Számos tévhit alakult ki a kismamák fogászati ellátásával kapcsolatban.
Az egyik nagyon gyakori helytelen elgondolás, hogy azért szuvasodik jobban a fogazat, mert a magzat elvonja a kálciumot és az ásványi sókat az édesanya szervezetéből. A fogazattal kapcsolatos változások ebben az időben inkább a helytelen fogápolás következményei.
A fogászati beavatkozások alkalmával minden akadály nélkül alkalmazható az érzéstelenítés. Az injekció nincsen negatív hatással a babára.

Ha Ön kismama vagy gyermekvállalás előtt áll

feltétlenül keresse fel fogorvosainkat vagy dentalhigienikus szakembereinket.