Mit tegyünk, ha töredeznek fogaink?

 

Fogaink megrepedésének vagy letörésének számos oka lehet, amit mindenképpen orvosolni kell.

Melyek lehetnek ezek a kezelések?

Kemény dió, avagy mechanikai lepattanás

Kisebb repedések vagy lepattanások előfordulhatnak erősebb mechanikai behatások során. Ilyen lehet egy keményebb falat, dió mogyoró stb. Ezekben az esetekben a tört felület becsiszolása vagy kisebb esztétikai tömés is elegendő lehet.

Szuvas fogak

Leggyakrabban azonban a szuvas fogak törésével találkozhatunk, ami nemcsak felszínes, hanem mélyebb rétegeket is érinthet. Ezekben az esetekben a szuvasodás mélységétől függően esztétikus tömést, inlay-t, onlay-t vagy koronát alkalmazunk. Amennyiben a lézió elérte a fog belsejét vagy pulpát, abban esetben gyökérkezelés is szükséges.-

Rossz szokások

Ritkább esetekben rossz szokások is eredményezhetnek fogászati elváltozásokat. Az éjszakai csikorgatás vagy eszközök rágcsálása is veszélyt jelent fogainknak. Ezen elváltozásoknak pszichés okai is lehetnek, amit több szakorvos együttműködésével tudunk megszüntetni. Az éjszakai szorítást harapásemelővel tesszük tünetmentessé, ami a feszültség csökkentését is segítheti.

Sérülések

Előfordulhat, hogy sport vagy baleseti sérülések okozzák a fog traumáját. Ilyenkor a lágyrész sérülés kezelése után gyökérkezelés a fogak sínezése vagy szájsebészeti beavatkozás is szükséges lehet. Amennyiben a fog sérülése olyan mértékű, hogy a traumás fog már nem menthető meg, akkor eltávolítása után gondoskodni kell pótlásáról is.
A fogpótlásokról itt olvashat: – fémkerámia fogpótlás
cirkónium fogpótlás
Fontos, hogy bármilyen trauma éri fogazatunkat, minden esetben forduljunk fogorvoshoz. A fogászati kezelések mindannyiunkban kisebb vagy nagyobb félelmet kelthetnek, ezért ha tehetjük jobb előre felkészülni az esetleges feszültség csökkentésére.

Ha lepattant a foga, és szeretne konzultációt kérni,

keresse dentálhigiénikusainkat bizalommal